Pagina's

zondag 15 januari 2012

Made in Holland


Muziek. Het is er in zo veel verschillende soorten en er zijn zo ontzettend veel nummers dat het me nooit verveelt. Ik zet daarom graag nieuwe liedjes op m'n iPod of telefoon en wissel graag af tussen artiesten en hun nummers. Mijn iTunes staat vol met engelstalige muziek, maar waarom eigenlijk? Nederlandstalige muziek kan toch ook best leuk zijn? Juist ja.. This music is made in Holland!

Lange Frans & Baas B
Frans Frederiks en Bart Zeilstra uit het doodgewone Diemen, die ontzettend mooie muziek maken. Of hebben gemaakt. Het duo is in 2009 namelijk uit elkaar gegaan. Wat ik zo mooi vind aan hun teksten is dat ze heel dicht bij zichzelf blijven. Ze rappen niet alleen over de leuke kant van het leven maar ook over seriezere onderwerpen, zoals zinloos geweld en misdaad.
In de vijf jaar dat Lange Frans en Baas B samenwerkten, hebben ze meerdere prijzen gewonnen. In totaal zijn dat 3 TMF Awards voor Beste Urban Act (2005), Beste Clip (Zinloos, 2005) en Beste Live Optredens. Daarnaast in 2005 de Edison Music Award voor Beste Nieuwkomer en 2 3FM Awards, in 2005 en 2006 voor Beste Single (Zinloos) en Beste Artiest R&B/HipHop.

Zinloos (2007)

Het Land Van (2007)

Gers Pardoel
Hij begon zijn carrière met rappen in muziekproducties van anderen, maar vorig jaar brak hij door als soloartiest. Zijn aparte stem (inclusief zachte G!) maakt het leuk om naar zijn raps te luisteren, die zo eindelijk eens verstaanbaar worden. Ik Neem Je Mee heeft zo veel weken op nummer 1 gestaan dat jullie die ongetwijfeld allemaal kennen, maar er zijn genoeg andere hits van Gers die ontzettend leuk zijn!

Morgen Ben Ik Rijk (2011)

Bagagedrager ft. Sef (2011)

Denk (2011)

Dio
Ook Dio (Diorno Braaf) begon te rappen met anderen, zoals The Opposites, Sef, Reverse en De Jeugd Van Tegenwoordig. Samen met The Partysquad, Sef, Sjaak en Reverse maakte hij het nummer Stuk, titelsong van de film Alibi. Tijdmachine maakt hij samen met Sef, en werd zijn grote doorbraak. In 2008 bracht hij zijn debuutalbum Rock & Roll uit.

Tijdmachine ft. Sef (2008)

Tijd Is Geweest ft. Willy (2008)

Yes-R
Geïnspireerd door zijn neef Ali B begon Yes-R op zijn 12e met rappen. Zijn eerste single bracht hij samen uit met Baas B; 'Stel Je Voor'. Hij scoorde goed bij het Nederlandse publiek, en brak definitief door met Leipe Mocro Flavour in samenwerking met Brace en Ali B. Inmiddels heeft hij meer dan 18 nummers uitgebracht, waarvan Uit Elkaar er één van is.

Uit Elkaar (2009)

1 opmerking:

  1. Ik heb het niet zo op rap, maar sommige liedjes van deze selectie zijn wel leuk. Yes-R vind ik af en toe wel leuk.

    Liefs

    BeantwoordenVerwijderen