Pagina's

dinsdag 4 september 2012

Heerlijk slapen en toch vroeg je bed uit.


De tijden van vakantie zijn voorbij, en school is voor iedereen weer begonnen. Dat brengt een hoop minder leuke dingen met zich mee, zoals dat we elke ochtend weer vroeg ons bed uit moeten. Voor de een is het nog lastiger dan voor de ander, maar over het algemeen denk ik niet dat het ons favoriete moment van de dag is. Zeker omdat we er nog flink aan moeten wennen geef ik jullie in deze blogpost een paar tips & tricks over hoe je heerlijk slaapt en toch vroeg je bed uit komt.


Wie kent het gevoel niet? Je wekker gaat, maar je hebt het gevoel dat je pas net in je heerlijke, warme bedje ligt na het gisteravond veel te laat gemaakt te hebben. Mehhh, ik wil m'n bed niet uit! Maar dan herinnert het stemmetje in je hoofd (of je moeder) je weer dat je er echt uit móét, omdat je anders veel te laat komt op school/werk, waar je eigenlijk helemaal niet wilt zijn. Oké dan, het is tijd. Pfff. Zucht. Steun. Kreun. Hop, en nu ga ik m'n bed uit met m'n slaaphoofd. Let's start this day.



Hoe val je sneller in slaap?
- Zorg voor structuur in je dagen. Probeer zoveel mogelijk rond hetzelfde tijdstip te gaan slapen, zodat je lichaam eraan gewend raakt en het een stuk makkelijker gaat.
- Zorg ervoor dat je overdag veel buiten bent en daglicht krijgt, zo maakt je lichaam genoeg melatonine (slaaphormoon) aan.
- Let er op dat je slaapkamer niet te warm of te koud is, en dat er genoeg frisse lucht is. Zorg voor een donkere kamer als je dat fijner vindt, of houd juist een lampje aan als dat helpt.
- Stop ruim voordat je naar bed gaat met computeren, televisie kijken of staren naar je telefoon, en ga wat rustigers doen zoals lezen (of nog je laatste huiswerk maken). Hierdoor wordt je sneller rustig en gaat slapen beter.
- Luisteren naar rustige muziek op een laag volume kan bij sommigen enorm helpen op in slaap te vallen, waar ik er zeker een van ben.
- Als je aan het piekeren bent of als iets je echt dwars zit, probeer dan gewoon je verstand op nul te zetten en je hoofd even leeg te maken. Denk aan fijne momenten of dingen waar je naar uit kijkt, in plaats van een hoofd vol negativiteit en twijfels.
- Als het echt niet lukt om te slapen, kun je bij de drogisterij of natuurwinkel homeopatische middelen kopen, die je kunnen helpen in slaap te komen. Deze middelen zijn minder schadelijk dan echte medicijnen, maar let wel op dat je ze nooit te veel gaat gebruiken.

Hoe sta ik 's morgens vroeg het gemakkelijkst op?
- Zet je wekker ongeveer 5 minuten voordat je echt je bed uit moet, zodat je lichaam wakker kan worden. Doe dit niet te lang van tevoren, omdat je dan weer in slaap kan sukkelen. Ook kun je hem buiten bereik zetten, zodat je er eerst naartoe moet lopen om hem aan te doen. Als je eenmaal in beweging bent is wakker worden niet zo moeilijk.
- Gooi je gordijnen open. Van zonlicht gaat je lichaam het stofje dopamine aanmaken, en daarvan krijg je energie. Profiteer hiervan zolang het 's morgens nog licht is.
- Vermijd snoozen. Je bed uit gaan uitstellen is het slechtste wat je kunt doen. Niet doorschuiven maar actie ondernemen, zeker in de ochtend.
- Weet wat je te doen staat. Daarmee bedoel ik dat je van tevoren weet hoe veel tijd je nodig hebt, hoe laat je uiterlijk weg moet en wat je aan doet. Zo heb je daar geen stress meer over en verloopt alles een stukje makkelijker.
- Bedenk een korte, leuke activiteit wat je voor je naar school gaat kunt doen. Even aan je blog werken, sites checken of zeuren over het weer op Twitter, als het maar iets is waar je je bed voor uit wilt komen.

Tot zo ver de tips, ik hoop dat jullie er wat aan gaan hebben! Morgen begint de eerste echte schooldag voor mij, gelukkig valt mijn rooster mee, en hoef ik er veel minder vroeg uit dan vorig jaar.

Heel veel plezier/succes/sterkte op school of je werk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten