Pagina's

zaterdag 12 mei 2012

Alles over bananen


Je hebt hem vast en zeker wel een keer gegeten, die langwerpige, licht gebogen gele vrucht, afkomstig van de bananenplant. Je leest het goed, dit artikel gaat over bananen, de enige echte! Dat hij lekker is hoef ik jullie niet uit te leggen, maar wat zit er nou eigenlijk allemaal in een banaan, en waar is 'ie goed voor? In dit artikel leg ik alles uit over een van mijn favorieten vruchten: bananen.

Wat zit er in een banaan?
Er zitten veel suikers in bananen, die je lichaam snel kunnen opnemen. Voor topsporters is dat handig, want als je een banaan eet levert je lichaam snel energie. Er zitten dus suikers in, maar wat nog meer?

Ingrediënten (per 100 gram)
- Kilocalorieën: 95
- Vitamine C: 8 mg
- Kalium (B vitamine): 374 mg 
- Calcium: 6 mg
- Fosfor: 28 mg
- Magnesium (B vitamine): 28 mg 

Waar komen bananen vandaan?
Bananenplanten hebben veel zonlicht nodig, en groeien daarom alleen in tropische landen zoals Ecuador, Costa Rica, Panama, Honduras, Colombia, etc.  De bananen groeien in een tros die wel 50 kilo kan wegen, aan de bananenplant die zo'n zeven meter hoog kan worden. Voordat ze rijp zijn worden ze geplukt, verpakt en vervolgens per (bananen)boot naar Europa en de rest van de wereld gebracht.


Veel boeren die bananen verbouwen op hun grond, verdienen er zo weinig mee dat ze er bijna niet van kunnen rondkomen. Om daar iets aan te doen bestaat er 'Fair Trade', eerlijke handel. Zo werken de boeren samen waardoor ze hun bananen kunnen verkopen voor een eerlijke prijs. Een voorbeeld van eerlijke handel is de Stichting Max Havelaar, bij wie de boeren in plaats van bijvoorbeeld 13 cent per kilo, nu 27 cent krijgen. Als er een sticker van Max Havelaar op een banaan zit, weet je dus dat hij op een eerlijke manier verhandeld is.

Filmpje: Waar komen eerlijke bananen vandaan?


Hoe bewaar je bananen?
Bananen kunnen niet goed tegen kou, in dat geval stopt de narijping en ontstaat er gelijk bederf. Bewaar ze dus zeker niet in de koelkast, maar op een koele plaats. Als je dat doet dan zijn ze ongeveer twee tot zes dagen houdbaar. Bananen die nog niet rijp zijn kun je herkennen aan hun groene kleur, die rijp wordt (en dus geel kleurt) binnen één tot vier dagen. Tijdens de rijping wordt er zetmeel omgezet in suikers, waardoor hij, als hij gerijpt is, een veel zoetere smaak heeft.




Hoe gezond zijn bananen en waar zijn ze goed voor?
Bananen zijn voedzaam, maken je niet dik (wat veel mensen wel beweren) en omdat ze goed verteerbaar zijn kun je ze zo vaak eten als je wilt. Ook bevatten ze veel verschillende vitaminen, waaronder vitamine A, B3, B6 en C. Maar waar helpen die bananen ons nou allemaal precies tegen?

  • Wratten: Door een stukje bananenschil een tijdje tegen de wrat aan te houden, wordt de wrat snel kleiner of verdwijnt hij zelfs. 
  • Stress/verdriet/depressiviteit: Tryptohan is een proteïne, dat in het lichaam wordt omgezet tot serofine, een stof die het lichaam ontspant en een welzijnsgevoel veroorzaakt. Daarnaast bevat een banaan ook serotonine, nog een hormoon dat gelukkig maakt. 
  • Zenuwen: Vitamine B weet de zenuwen te kalmeren. 
  • Kater: Het hoge gehalte magnesium zorgt ervoor dat de bloedvaten zich kunnen ontspannen, dat de kloppende hoofdpijn wegneemt. 
  • Bloedarmoede: Door het hoge gehalte ijzer, wat de aanmaak van hemoglobine stimuleert, wordt bloedarmoede tegengegaan. 
  • Brandend gevoel in het middenrif: Bananen hebben een anti zuureffect op het lichaam.
  • Muggenbeten: Als je met een bananenschil over een muggenbeet wrijft, verdwijnt de zwelling.
Daarnaast werken bananen ook tegen opstopping, hartaanvallen, maagzweren, en helpen je bij het stoppen met roken. 


Misschien heb ik jullie nog geen antwoord gegeven op jullie belangrijkste vraag; waarom zijn bananen krom? Dat komt doordat ze simpelweg naar het zonlicht toe groeien. Als de bladeren van de plant af vallen, vangen de bananen al het zonlicht op, en krommen ze zich zo naar de zon. En tada, daar heb je een kromme banaan. 


Kortom; bananen staan niets voor niets op de tweede plaats van onze favoriete vruchten, en zijn super gezond. Dus ik zou zeggen, gaan met die banaan!

Eet jij graag bananen? 

Bronnen: weheartit.com, google.nl, superfruit.mysteries.nl, eqgen.nl, wikipedia.nl, voedingscentrum.nl, andersbekekenblog.nl, afvallen-weblog.nl en maxhavelaar.nl. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten